De vluchtelingencrisis in je klas bespreken?

Je wil met je klas aan de slag rond het thema vluchtelingen, maar je weet niet goed waar te beginnen? Het Vredescentrum helpt je op weg. Er is ons eigen aanbod aan workshops rond het thema. Daarnaast hebben we, voor extra inspiratie, projecten en lessen van andere organisaties verzameld in educatieve fiches voor het lager en het secundair onderwijs.

Aanbod Vredescentrum
Voor de tweede graad en derde graad van het lager onderwijs is er de workshop ‘Vluchtpost’. Leerlingen leren op creatieve manier meer over het leven van een vluchteling. Alle informatie over Vluchtpost vind je hier. Let wel: de inschrijvingen lopen snel.

Voor de derde graad van het secundair onderwijs bieden we een simulatieproject aan: 'Fort Europa’. Leerlingen worden geconfronteerd met de met de complexiteit van het Europese asiel- en migratiebeleid. Na een inhoudelijk voortraject kruipen de leerlingen tijdens een groot slotdebat in het Vredescentrum in de huid van diplomatieke vertegenwoordigers. Slagen ze erin om tot een compromis te komen? Alle informatie vind je hier.

Via onze ‘Getuigenbank'. kan u een geschikte spreker vinden voor het opzetten van lezingen, workshops, projecten en debatten. Een boeiende lezing over de vluchtelingenproblematiek kan de leerlingen helpen bijkomend inzicht te verwerven. Contacteer ons en we gaan voor u op zoek naar een geschikte spreker. Alle informatie vind je hier.

Educatieve fiches
Zoek je een uitgewerkte les rond migratie en vluchtelingen voor leerlingen uit de lagere school? Een strip over kinderen die gevlucht zijn en in België zijn terechtgekomen? Op deze fiche hebben we alle tips verzameld, met informatie over de organisatie die erachter zit, de doelgroep, duurtijd, prijs en contactgegevens. Op die manier krijg je meteen een overzicht van wat mogelijk is. Hier
kan je de fiche downloaden.

Voor het secundair onderwijs bestaan er inleefspelen, uitgewerkte lessen rond een documentaire, interactieve websites, een app en een workshop over beeldvorming rond de vluchtelingencrisis. Je kan een opvangcentrum bezoeken of iemand die naar België is gevlucht laten spreken voor de klas. In dit overzicht kom je alles te weten over de organisaties die deze activiteiten inrichten, de doelgroep, duurtijd, prijs en contactgegevens: alle gegevens om meteen aan de slag te kunnen. Hier
kan je de fiche downloaden.

Downloads