Colloquium Eerste Wereldoorlog i.s.m.Masereelfonds

De storm herdenkingen, studiedagen, tentoonstellingen, boekuitgaven, wandelingen, lezingen en concerten naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog is gaan liggen. Hoe de Grote Oorlog de geschiedenis van de arbeidersbeweging en de Vlaamse beweging beïnvloedde en wijzigde, bleef grotendeels onderbelicht.
ADVN, Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, Dacob, Imavo, Masereelfonds en Vredescentrum Antwerpen slaan de handen in elkaar om een deel van deze geschiedenis in kaart te brengen. Het verzet tegen de oorlog staat daarbij centraal op zaterdag 14 november 2015.
Emeritus hoogleraar geschiedenis Herman Balthazar, doctor in de geschiedenis Vincent Scheltiens en doctor in de geschiedenis Frans-Jos Verdoodt delen hun recente inzichten uit het historisch onderzoek. Respectievelijk spreken zij over Camile Huysmans als secretaris van de Tweede Internationale en gangmaker van de Stockholmgroep, over radicaalsocialistische en communistische groepen voor en onmiddellijk na de oorlog en over de evolutie van de Vlaamse beweging voor, tijdens en na 1914-1918.

Het colloquium wordt afgesloten met een receptie.

Praktisch:
• Adres: Bernarduscentrum, Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen
• Deelname is gratis
• Timing: Start 9:30u - 14:30u op zaterdag 14 november 2015
• Inschrijven via info@vredescentrum of 03 292 36 51